Alternatieve energie

Zon

Photovoltaïsche panelen: Deze panelen zetten zonlicht om in elektriciteit, die via een omvormer zelf kan gebruikt worden of terug op het net gestuurd worden.

Thermische panelen: Deze panelen zetten zonlicht om in warmte, dit warm water of warmte dragend medium genoemd kan gebruikt worden voor diverse doeleinden zoals, opwarmen van sanitair warm water of zonneboiler genoemd, voor de verwarming van uw woning via radiatoren of vloerverwarming maar ook voor de opwarming van uw zwembad via een warmtewisselaar zijn deze panelen een oplossing en uiterst geschikt.

De panelen kunnen op een plat of hellend dak geplaatst worden in opbouw met een rail systeem of inbouw met behulp van een dakintegratiekit.

Lucht

Lucht-water warmwaterboiler: De lucht-water warmwaterboiler is een boiler die uit de lucht de warmte onttrekt en deze warmte afgeeft aan het sanitair warm water, deze boiler is leverbaar in combinatie met zonnepanelen en het ingebouwde elektrisch element zorgt indien nodig voor de bijverwarming.

Voordeel is: goedkoper installatiekost dan andere warmte pompen.
Nadelen zijn: hoe kouder het buiten is en dan dus de behoefte aan extra verwarming in de woning stijgt hoe minder het rendement is van dergelijke warmtepompen, daarom is het noodzakelijk een tweede warmtebron te voorzien.

Warmte pompen: Deze zijn te verkrijgen in verschillende soorten.

Aarde

Aardcollector: Door een buizennet of aardcollector onder de grond te plaatsen kan je zo de warmte aan de grond onttrekken.

Een alternatief voor de aardcollector is de aardsonde, deze aardsonden worden op een bepaalde diepte in de grond geplaatst waar de temperatuur constant is.

Water-water warmtepomp: De water-water warmtepomp onttrekt de warmte die aanwezig is in ons grondwater. Door middel van een aanzuigput die tot in een van de watervoerende lagen geboord wordt zal het grondwater opgehaald worden en na de warmteonttrekking door de warmtepomp via een retourput in dezelfde watervoerende laag terug gevoerd worden. Omdat de temperatuur van het grondwater op dergelijke diepte constant blijft is het mogelijk deze warmtepomp het ganse jaar door te gebruiken voor verwarming en sanitair warm water zonder dat enige andere bron van warmte nodig is.